ARCHITECTUURWANDELING

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw nam het inwonersaantal van Tilburg flink toe, in 50 jaar was er zelfs een verdubbeling van 30.000 naar 60.000.
Het grootste gedeelte kwam via natuurlijke aanwas, maar door de grote bloei in de textielnijverheid en de nieuwe Centrale Werkplaats van de NS kwamen er ook veel arbeiders van elders zich in onze stad vestigen.
Met de komst van de Woningwet in 1901 ontstond er ‘n grote vraag naar fatsoenlijke arbeiderswoningen. Maar ook de groep welgestelden werd groter en ook daar ontstond een vraag naar duurdere woningen.
Veel van de woningen gebouwd na 1850 zijn staan er nog, alhoewel de wijken met arbeiderswoningen in een rastempo worden gerenoveerd of zelfs geheel vervangen.
Van zowel de sociale woningbouw alsmede de woningen in de duurdere klasse zijn echter nog voldoende voorbeelden te zien.
Bekende Tilburgse architecten als van der Valk, Donders en de Beer ontwierpen woningen in verschillende stijlen zoals Jugendstil, Artdeco, De Stijl, en Nieuwe Zakelijkheid.

Deze wandeling, door de binnenstad, is voor groepen tot maximaal 20 personen te boeken.