KONING WILLEM II WANDELING

Vanaf 1830 verbleef kroonprins Willem regelmatig in Tilburg. Hij was bij wijze van spreken kind aan huis bij de Tilburgse textielbaronnen en bij zijn vriend pastoor Zwijsen.
De reden waarom hij Tilburg zoveel bezocht, zat hem in de Belgische onafhankelijkheidskwestie. Vanuit Tilburg leidde hij, als Opperbevelhebber van het Nederlandse leger, de Tiendaagse Veldtocht tegen de opstandige Belgen.

In 1835 kocht hij een bescheiden woning in Tilburg, waarachter hij in 1847 een paleis liet bouwen dat in 1849 klaar was. Helaas stierf de in 1840 Koning geworden Willem op 17 maart 1849 te Tilburg zonder ooit in zijn nieuwe paleis gewoond te hebben. Zijn stoffelijk overschot is er wel enkele dagen opgebaard alvorens het naar Delft gebracht werd.

In 1842 liet hij een Lancierskazerne bouwen. Deze (voormalige) kazerne bestaat nog en is enig in zijn soort.
Ook een buitenhuis aan de oostkant van Tilburg bestaat nog, maar is niet te bezichtigen.

De Pauluskerk (NH) uit 1824 werd regelmatig door het Koninklijk gezin bezocht om de dienst bij te wonen. Deze kerk bestaat ook nog en beschikt over een Koningsbank.

Onze stadsgidsen kunnen u veel over Koning Willem II te vertellen, ook hier natuurlijk weer aangevuld met anekdotes over deze sympathieke Koning.