logo Stadsgidserij
Stadsgidserij Tilburg

Tilburg beschikt over vele leuke restaurants. Soms is het dan ook moeilijk, als je Tilburg wat minder kent, om een keuze te maken. De VVV Tilburg heeft hiervoor een Walking Dinner arrangement ontwikkeld. In samenwerking met een aantal restauranthouders is een arrangement ontwikkeld in diverse klassen. Er is een ruime keuze. De VVV reserveert na boeking voor U de restaurants.


architectuurwandeling

De afgelopen jaren is Tilburg sterk gegroeid. In de 2e helft van de 19e eeuw verdubbelde zelfs het aantal bewoners. Nu in 2018 spreken we over zo’n 230.00 inwoners. Met trots zeggen we dan ook de 6e stad van Nederland.

Het grootste gedeelte kwam via natuurlijke aanwas, maar door de grote bloei in de textielnijverheid en de nieuwe Centrale Werkplaats van de Spoorwegen kwamen er ook veel arbeiders van elders die zich in onze stad vestigden.

bevrijdingsen herdenkingswandeling

In Tilburg waren tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 350 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Voor hen, maar ook omdat men dankbaar was dat onze stad er verder zonder al te grote schade aan huis en have de donkere jaren van bezetting was doorgekomen, werden er na de bevrijding veel herdenkingsmonumenten opgericht en onthuld in onze stad.

Centrum Westwandeling

Het centrum van Tilburg lijkt zich steeds meer uit te breiden. Vanaf het station nemen we u mee langs de westkant van ons stadshart. Langs mooie historische plekken. Zo wandelen we langs het “dure” Pollethoekske aan de Spoorlaan, langs de plek waar eens de Noordhoeksekerk stond met het beroemde verhaal van Marietje Kessels en langs het ”oude” Odulphuslyceum. Om vervolgens via het kerkhof aan de Bredaseweg te eindigen op de plek waar eens de eerste films in Tilburg werden vertoond.

Informatie en reserveren kan via

Centrumwandeling

Een nog altijd zeer populaire wandeling is de centrumwandeling. Een unieke gelegenheid om met ons mee te gaan door het hart van Tilburg waar de verrassingen op elke straathoek terug te vinden zijn. Hoe vaak we niet horen:” hier ben ik al 80 keer langs gekomen , maar dat heb ik nog nooit gezien!” Tijdens deze wandeling leert u ongetwijfeld de stad op een andere manier te bekijken. Ga met ons mee over Den Heuvel, door de Willem II straat het dwaalgebied , de oude Markt en het paleis. Aan het eind van de wandeling bent u vast en zeker weer een stukje meer Tilburger geworden!

Informatie en reserveren kan via

Als er namelijk één wijk het verleden van Tilburg kan weerspiegelen, is het waarschijnlijk wel ’t Goirke. Deze wijk is onlosmakelijk verbonden met de textielnijverheid in Tilburg. De textielfabrieken, kapitale fabrikantenwoningen, arbeidershuisjes, kerk, pastorie en klooster zijn stuk voor stuk overblijfselen uit de tijd dat “meneer pastoor” en “mijnheer de fabrikant” letterlijk en figuurlijk de lakens uitdeelden. “Houde gij ze dom, dan hou ik ze érrem” is een veelgehoorde Tilburgse uitspraak die in de ogen van oud-Tilburgers de gezagsverhoudingen optimaal weergaf.