logo Stadsgidserij
Stadsgidserij Tilburg

Architectuurwandeling

De afgelopen jaren is Tilburg sterk gegroeid. In de 2e helft van de 19e eeuw verdubbelde zelfs het aantal bewoners. Nu in 2018 spreken we over zo’n 230.00 inwoners. Met trots zeggen we dan ook de 6e stad van Nederland.

Het grootste gedeelte kwam via natuurlijke aanwas, maar door de grote bloei in de textielnijverheid en de nieuwe Centrale Werkplaats van de Spoorwegen kwamen er ook veel arbeiders van elders die zich in onze stad vestigden.

Met de komst van de Woningwet in 1901 ontstond er een grote vraag naar fatsoenlijke arbeiderswoningen. Maar ook de groep van welgestelden groeide dus ook de vraag naar duurdere woningen. Veel woningen uit het duurdere segment aan het einde van de 20e eeuw zijn er nog. De arbeiderswoningen daarin tegen zijn in een rap tempo gerenoveerd en zelfs vervangen. Een complete wijk zoals de Koningswei is geheel verdwenen. Toch is van beide nog veel te zien en te ontdekken in Tilburg.

Bekende Tilburgse architecten als van de Valk, Donders en de Beer ontwierpen woningen in verschillende stijlen zoals Jugendstil, Artdeco, Nieuwe Stijl en Nieuwe Zakelijkheid.

Deze wandeling, door de binnenstad duurt  ca. 1 ½ tot 2 uur.

Informatie en reserveren kan via