logo Stadsgidserij
Stadsgidserij Tilburg

Hasselt, (de naam is afkomstig van de boom/plant de hazelaar) is een van de oudste wijken van Tilburg. Deze wijk kent veel historische gebouwen zoals de 16e eeuwse Hasseltse kapel, het oudste gebouw van Tilburg (1543). Ooit stond hier ook het Kasteel van Tilburg. Thans zijn de opgemetselde fundamenten zichtbaar. De kaart van Zijnen (1760) is de eerste kaart waarop het kasteel en zijn omgeving gedetailleerd is weer gegeven.


Uit de historisch gegevens kunnen we afleiden dat het kasteel voor 1450 gebouwd is en 1581 na een korte belegering is verwoest. Bij het kasteel hoorden ook diverse pachthoeven, waarvan er nog 1 bestaat: De Kasteelhoeve. In de Hasseltstraat staan de eeuwenoude jagershuisjes waarin ooit Nicolaas Knip, de behangschilder van het kasteel woonde. De zoon van Nicolaas, Josephus, werd een bekende Nederlandse schilder. In deze wandeling bezoeken we ook de Tongerlose Hoeve met zijn Tiendschuur.

Het voormalige klooster van de Fraters van Mill Hill bevindt zich ook in deze wijk. Het is een ontwerp van de bekende Tilburgse architect Jan van de Valk.

Wandeling duur 1 ½ tot 2 uur

Informatie en reserveren kan via