logo Stadsgidserij
Stadsgidserij Tilburg

Vanaf 1830 verbleef kroonprins Willem 11 regelmatig in Tilburg. Hij was erg goed bevriend met Mgr Zwijsen en de Tilburgse textielbaronnen. De reden waarom hij Tilburg zo vaak bezocht, zat in de Belgische onafhankelijkheidskwestie. Vanuit Tilburg leidde hij, als opperbevelhebber van het Nederlandse leger, de Tiendaagse Veldtocht tegen de opstandige Belgen. Zijn ervaringen deed hij met name op in het Engelse Leger in de strijd tegen Napoleon. In 1835 kocht hij een bescheiden woning van de Familie Franckenhoff aan de Nieuwe Dijk.

In 1847 legde hij de 1e steen voor zijn nieuwe Paleis. Helaas stierf Willem 11 die in 1840 koning was geworden op 17 maart 1849. Hij heeft nooit in zijn paleis gewoond, hij was er wel opgebaard na zijn dood. De koninklijke familie logeerde tijdens deze rouwperiode in de Pastorie van Mgr. Zwijsen.

In 1842 liet hij de Lancierskazerne bouwen voor de cavalerie. Deze kazerne, nog een enigste in zijn soort, bestaat nog steeds en is nu in gebruik als Regionaal Archief. Het buitenhuis van Willem II staat in het buitengebied van Tilburg, is helaas niet meer te bezichtigen.

Het Pauluskerkje aan de Zomerstraat (nu Heuvelstraat)  stamt uit 1824. Dit kerkje werd regelmatig bezocht door de koninklijke familie. Het kerkje beschikt ook over een koningsbank.

Willem II heeft veel betekend voor de stad Tilburg.

De wandeling duur 1 ½ tot 2 uur

Informatie en reserveren kan via