logo Stadsgidserij
Stadsgidserij Tilburg

De Koningshoeve, een gebied in het  zuidoosten van Tilburg is een historisch gebied. Hier ligt ook het verhaal van de Tilburgse Textielindustrie die hier aan de Leij ontstond. Enkele fabrikantenvilla’s laten zien dat dit wel een uitzonderlijk woongebied was. Maar ook het buitenhuis van Koning Willem II staat hier. Dit is echter niet te bezichtigen. Hier sprak Willem II ook de legendarisch woorden: Hier adem ik vrij, en voel mij gelukkig. We maken hier een tocht voor een deel langs het Wilhelminakanaal. 

Meer dan 100 jaar heeft men erover gedaan voor deze waterweg was uitgegraven. De wijk Jerusalem, een van de naoorlogse wijken van Tilburg, is volop in beweging. Ooit opgezet als snelbouwwijk om de woningnood rond 1950 te ledigen. Een nieuwe ontwikkeling direct tegen de Piushaven kent zijn weerga niet. Met moderne woningbouw sluit dit aan bij de dynamiek van Tilburg.

Het voormalige AaBe complex (in 1950 nog de grootste wollenstoffenfabriek van Tilburg), is geheel omgetoverd tot  een modern winkelgebied met een ouderwetse Textieluistraling.

Wandeling duur 1 ½ tot 2 uur

Informatie en reserveren kan via