logo Stadsgidserij
Stadsgidserij Tilburg

Op 15 augustus 1928 werd de parochie Veldhoven op gericht die genoemd zou worden: de parochie van de heilige Theresia van het Kindje Jesus.

Theresia, een wijk welke grenst aan de d’n Atelier, (een herstelwerkplaats voor rollend materieel van de Nederlandse Spoorwegen) was vanwege zijn strategische ligging en de beschikbaarheid van grond direct in beeld als nieuwe parochie. Vele arbeiders woonden in de directe nabijheid van d’n Atelier.

Een wijk waar karakteristieke elementen bewaard zijn gebleven. Veel bouwstijlen en bekende architecten zijn in deze wijk vertegenwoordigd. Met onze wandeling komen we hier langs de kerken, de kloosters en het  St.Josephsgasthuis.

Bijzonder in deze wijk is zeker de locatie van de oude Tilburgse Gas -en Electriciteits fabrieken. Vanaf 1853 waren hier particuliere initiatieven. In 1871 besloot de Gemeente Tilburg zelf een gasfabriek te bouwen aan de Lange Nieuwstraat en in 1873 werd begonnen met de levering van gas uit steenkool. In 1954 werd de productie gestopt en in 1958 werden gebouwen gesloten en gesloopt.

Deze wijk is ook de plaats waar de Tilburgse IJshockyclub TIJSC grote successen vierde. In 1938 opgericht in de Elzenstraat. In 1963 werd een openlucht ijsbaan op Theresia geopend.

De wandeling duurt 1 ½ tot 2 uur

Informatie en reserveren kan via