Skip to main content
  • Ervaar Tilburg met de kenners
  • Ervaar Tilburg met de kenners

Koninklijke wandeling

Het is op 17 maart a.s. precies 175 jaar geleden dat Willem II in Tilburg zijn laatste koninklijke adem uitblies. En dat nog wel in de stad waar hij jarenlang zo vrij kon ademen en zich gelukkig voelde. Voldoende aanleiding voor Het Stadsmuseum Tilburg en de Stadsgidserij om ‘onze’ koning weer tot leven te laten komen. Dat doe we in maart met maar liefst 8 speciale Koning Willem II wandelingen, inclusief bezoek aan het Paleis.  Zin om ook de koninklijke wandelschoenen aan te trekken? 

IN DE VOETSPOREN VAN KONING WILLEM II 
Wandel mee met Stadsgidserij Tilburg 

Stadsmuseum Tilburg en Stadsgidserij Tilburg organiseren een reeks wandelingen door de stad, langs plekken die herinneren aan Koning Willem II. ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig’ zo was de gevleugelde uitspraak van koning Willem II wanneer hij in zijn geliefde Tilburg was. Hij overleed 175 jaar geleden in Tilburg op 17 maart 1849. 

‘Onze’ koning verdient uiteraard een eigen wandeling bij Stadsgidserij Tilburg. In de voetsporen van Koning Willem II gaat de wandeling door het centrum en wordt stilgestaan op alle plaatsen waar hij herinneringen heeft achtergelaten. De Lancierskazerne, het standbeeld op de Heuvel, de gedenknaald, het Pauluskerkje, het gemeentehuis en het paleis komen zeker aan bod, maar ook vrouwke Van Hest, Willem Hersmus en zijn lievelingspaard Wexy maken hun opwachting. Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen over Willem II die hier, in zijn eigen woorden, ‘vrij kon ademen en zich zo gelukkig voelde’. Totdat hij er op 17 maart 1849 zijn laatste koninklijke adem uitblies. Hoewel ….. er doen ook andere verhalen de ronde over de dood van de koning. Wandel mee om hier meer over te horen! 

De route begint bij Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75) en eindigt in het paleis. De wandeling wordt acht keer aangeboden op de volgende momenten:

Dinsdag 12 maart 14.00 tot 16.00 uur 
Woensdag 13 maart 14.00 tot 16.00 uur 
Donderdag 14 maart 14.00 tot 16.00 uur 
Vrijdag 15 maart 14.00 tot 16.00 uur 

Dinsdag 19 maart 14.00 tot 16.00 uur 
Woensdag 20 maart 14.00 tot 16.00 uur 
Donderdag 21 maart 14.00 tot 16.00 uur  
Vrijdag 22 maart 14.00 tot 16.00 uur 

Aanmelden kan eenvoudig via het emailadres van Stadsgidserij Tilburg: reuver@stadsgidserij.nl.

Graag bij aanmelden voorkeursdatum en aantal personen vermelden. Deelname bedraagt € 5.00 per persoon, ter plekke contant te betalen aan de gids van Stadsgidserij Tilburg.

Deze wandelingen zijn onderdeel van een uitgebreid programma rondom de sterfdag van Koning Willem II. Vanaf half februari is er meer over deze programmering te vinden op de website van Stadsmuseum Tilburg.

--

De foto van het paleis met vijver gemaakt door Dini Reijnen-van der Weerd.
De foto in het Paleis vgemaakt door Ingrid Schoonen-Verhoof.