We nemen u graag mee door de immens populaire Spoorzone. De plek waar - om in de juiste termen te blijven- ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Dit tweede centrum van Tilburg wordt steeds meer trendsetter in een stad die flink aan de weg timmert.
Er zijn nog best veel Tilburgers die zich niet zoveel kunnen voorstellen bij architectuur in onze stad. Maar wij weten inmiddels wel beter! In veel straten prijken prachtige panden, nagelaten door bekende architecten die ooit in Tilburg hun sporen en hun geld verdienden. Niet voor niets staan Jos Bedaux, Jos Donders, Jos Schijvens, Ide Bloem en Jan van der Valk en anderen centraal tijdens onze architectonische rondgang door het centrum. Zij lieten de stad prachtige pareltjes na, waarover veel te vertellen valt.
Over sommige delen van de stad valt zoveel te vertellen dat er met recht een wandeling aan werd gekoppeld. ‘t Westend is zo’n voorbeeld van een wijk die, door zijn veelzijdigheid alleen al, het wandelen meer dan waard is. Vanaf Stapperij De Korenbloem nemen we u o.a. mee door Zorgvlied waar we uiteraard stilstaan bij het verhaal van Mariengaarde, we steken over naar de (voormalige) kerk aan de Ringbaan-West, vervolgen langs het oude Rex-theater, het Kromhoutpark, het monument voor Coba Pulskens en de watertoren. Het ene verhaal volgt het andere vrijwel naadloos op, ook al zijn ze allemaal verschillend. Een uniek stukje Tilburg dat veel interessante sporen achterliet.
De familie Pollet mocht zich ooit de rijkste familie van Tilburg noemen. Wellicht kent u ‘het kasteeltje van Pollet’ op de hoek Fabrieksstraat/Noordstraat, maar ook tegenover het busstation aan de Spoorlaan ligt nog een aantal villa’s dat in de volksmond ‘De Pollethoek’ wordt genoemd. O.a. het Natuurmuseum Brabant vindt er een prachtig onderkomen. Een mooie start van een nieuwe wandeling die weer een hele andere blik op ons centrum werpt en uiteindelijk eindigt in het paleis.
Sommigen zien het als een tweede wonder van Peerke Donders dat uitgerekend op zijn geboortedag -27 oktober- Tilburg werd bevrijd. Toeval of niet, wij kunnen ons ruim 75 jaar later nog steeds verWONDERen over de vele oorlogsmonumenten die de stad rijk is. Oorlogsmonumenten waarvan de meest opvallende enkele jaren geleden werden samengebracht in het Vrijheidspark, gelegen achter Factorium, tussen Bisschop Zwijsenstraat en Koningsplein.
In Tilburg weet men al vele jaren wat voor lekkers er onder de kurk zit! Ooit begonnen met de geestelijkheid die niet alleen tijdens de mis, maar ook erna graag een wijntje uitschonk en al spoedig overgenomen door de textielbaronnen van de stad die hun lege vrachtwagens op de terugweg vanuit Frankrijk maar al te graag vulden met wat goede flesjes Bourgogne.
Maria heeft in de meest katholieke Brabantse stad van weleer altijd een bijzonder plaats ingenomen. Zo tellen we alleen al in het centrum bijna 500 devotietegels naast evenzovele voordeuren. Tegels met daarop voornamelijk ‘Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende bijstand’ die vooral rondom de Tweede Wereldoorlog door de bewoners van weleer werden aangebracht om bescherming te bieden aan huis en have. ‘Ons Lief Vrouwke’ zoals Tilburgers haar graag noemen,
Op 1 juli 2022 werd achter het centraal station een slavernijmonument onthuld. Vaak wordt gedacht dat Tilburg weinig raakvlakken heeft met het koloniaal verleden, maar niets is minder waar. Veel inwoners hebben familieleden uit 'de Oost' of uit 'de West'.
De centrumwandeling wordt steeds populairder voor mensen buiten de stad, maar is eigenlijk ook een ’must’ voor echte Tilburgers. Vaak verwonderen die zich namelijk nog het meest over hetgeen de eigen stad voor hen in petto blijkt te hebben. Bijzondere dingen waar ze tientallen keren aan voorbij zijn gegaan zonder ze op te merken.
We nemen u graag mee door de immens populaire Spoorzone. De plek waar - om in de juiste termen te blijven- ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Dit tweede centrum van Tilburg wordt steeds meer trendsetter in een stad die flink aan de weg timmert.
Toen de stad zich in de jaren zestig enorm uitbreidde in westelijke richting en nieuwbouwwijk ‘t Zand het na-oorlogs woningtekort mede moest oplossen, werd afgesproken dat “De Groene Long” zijn historische en natuurlijke karakter zou blijven behouden. ”
De Piushaven is een stadsdeel dat zich steeds meer ontwikkelt tot een bruisend stukje Tilburg. Wie op een zonnige dag over de kade loopt, is zeker verrast door de enorme metamorfose die het gebied ondergaat en proeft ongetwijfeld de gezellige sfeer op de terrasjes langs de waterkant.
Het centrum kent ook een interessante ring die net een beetje om de binnenstad heen ligt. Startend bij de vooringang van het station, slaan we direct af naar het westen om te ontdekken dat de historische ‘Pollethoek’ aan de Spoorlaan wel een heel moderne overbuurman heeft gekregen: het nieuwe busstation. De wandeling voert verder langs o.a. de Noordhoek met het Marietje Kesselsmonument, het Odulpuslyceum, de begraafplaats aan de Bredaseweg en de oude brandweerkazerne. Om te eindigen bij de grootmeester zelf: Vincent van Gogh aan het St. Annapleintje.
Stichting Stadsgidserij Tilburg
IBAN: NL34 INGB0002947820
BIC: INGBNL2A
KvK: 18086807
Copyright 2022 - Stichting Stadgidserij Tilburg - Privacyverklaring