Skip to main content

Samenwerking

Gemeente Tilburg

Gemeente TilburgStadsgidserij Tilburg staat in nauw contact met de gemeente Tilburg. Een aantal keer per jaar worden er wandelingen gelopen met nieuwe ambtenaren, die op deze manier een indruk krijgen van onze stad. Daarnaast verzorgen we rondleidingen in het gemeentehuis en het paleis. Ook worden we ingeschakeld bij speciale projecten of worden we gevraagd bijzondere bezoekersgroepen rond te leiden door de stad. Geïnteresseerd in een rondleiding in het gemeentehuis en paleis?

Meld je aan via: mijnbijeenkomst@tilburg.nl

Stadsmuseum Tilburg

Logo stadsmuseum TilburgStadsmuseum Tilburg is geen traditioneel museum met een gebouw dat je kunt bezoeken. Het museum wil bevorderen dat inwoners van de gemeente kennis nemen van de (industriële) geschiedenis en de ontwikkeling van hun stad waardoor hun waardering en belangstelling voor Tilburg wordt vergroot. Daarbij wil het museum bevorderen dat inwoners van de gemeente Tilburg deelnemen aan de samenleving door middel van ontwikkeling, ontspanning, ontplooiing en creativiteit. Men organiseert activiteiten op steeds wisselende plekken in de stad met verschillende Erfgoed Partners. Een vaste plek is het TijdLab in de LocHal waar nauw wordt samengewerkt met de Bibliotheek LocHal.

In samenwerking met het Stadsmuseum worden speciale projecten opgezet. Zo waren er de Koninklijke wandelingen die ter gelegenheid van de 175ste sterfdag van Koning Willem II werden georganiseerd. De koning die ooit over Tilburg zei: “Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.”  In het kader van de Tilburg Klas, een cursus van zeven avonden van anderhalf uur, waarin cursisten vanuit diverse hoeken Tilburg leren kennen en experts elk een tijdvak voor hun rekening nemen, komt ook onze Stadswandeling Oorlog, Bevrijding en Herdenking aan bod. Naast deze projecten zijn de lijntjes tussen Stadsmuseum en Stadsgidserij over alles wat te maken heeft met de promotie van Tilburg doorgaans erg kort.

Informatie: www.stadsmuseumtilburg.nl

Vincents Tekenlokaal

Logo tekenlokaalOnderdeel van het Stadsmuseum is het  Vincents Tekenlokaal, dé creatieve plek in Tilburg waar verbeeldingskracht wordt geprikkeld. Men ontwikkelt en organiseert tekenlessen, cursussen en workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen & voor het onderwijs. Hier kun je je digitaal, op papier en zelfs in 3D uitleven. Vincents Tekenlokaal staat voor talentontwikkeling en tekenplezier!

Je vindt Vincents Tekenlokaal op een hele bijzondere plek: het Paleis-Raadhuis van Tilburg. Dit is de plek waar Vincent van Gogh als 13-jarige jongen zélf tekenlessen heeft gevolgd. In een 19e eeuwse klaslokaal ga je terug naar die tijd en kun je zelf ervaren hoe het was om op die manier tekenles te krijgen & je talent te ontdekken! De Stadsgidserij kent ook een speciale Van Goghwandeling en bij rondleidingen in het paleis slaan we dit historische lokaal natuurlijk niet over!

Informatie: www.vincentstekenlokaal.nl

Kessels Museum

Logo kessels museumMuziek maken verbindt in het Kessels Museum

Diezelfde muziek verbindt ook het museum met de Stadsgidserij die een speciale Kesselswandeling in het aanbod heeft staan. Het Kessels Museum laat de geschiedenis van de muziekinstrumentenfabriek van muzikale duizendpoot Mathieu Kessels zien. Als stimulator van het Tilburgs en Zuid-Nederlands muziekleven is hij de grondlegger van onze missie ‘Muziek maken verbindt’.

Op een authentieke manier worden fabricage, diversiteit en het gebruik van de instrumenten getoond en de geschiedenis van de blaasmuziek als cultureel erfgoed tot leven gebracht. De collectie omvat ook de muziekboeken en -drukwerken van de drukkerij/uitgeverij. Je kunt zelf of met enthousiaste gidsen struinen in de interactieve wereld van muziek. Het Kessels Museum neemt je mee terug in de tijd naar de oude fabriek met zijn werkbanken, gereedschappen en materialen. De eye-catchers van het museum zijn het KidsMuzieklab waar kinderen en jongeren op een uitdagende en creatieve manier instrumenten kunnen bespelen en ermee kunnen experimenteren. Ook voor de workshop ‘een eigen instrument bouwen’ of een verjaardagsfeestje kun je er terecht. Voor scholen ligt een uitgebreid educatieprogramma klaar om de instroom van toekomstige muziekmakers te stimuleren. Ook vindt men in het museum het Restauratie-atelier; neem daar zeker ook een kijkje! Vakmensen herstellen en onderhouden er muziekinstrumenten, maak een praatje en laat je informeren.

Samen met de Stadsgidserij maakt het Kessels Museum de geschiedenis bekend bij een breed publiek; want Tilburg is niet alleen textielstad maar ook muziekstad. In het arrangement “Verhaal van Kessels”, elke 1e donderdag van de maand waarvoor men zich kan inschrijven, neemt de Stadsgidserij deelnemers mee de stad in, na een bezoek aan het museum en een lekkere lunch! Beleef zo het complete Kessels verhaal!

Het gebouw, Stationsstraat 26, stond bekend als De Harmonie en maakte een transitie naar het Huis van Muziek. Het biedt nu een podium aan uiteenlopende muziekmakers vol synergie. Het museum is te bezoeken van woensdag t/m zondag.

Informatie: www.kesselsmuseum.nl

Stichting Comité 30-juni-1 juli

Logo comite 30juni 1juli fryslanStichting Comité 30-juni-1 juli stimuleert bewustwording in Tilburg rondom de trans-Atlantische slavernij, haar afschaffing én haar doorwerking. Jaarlijks organiseert ze de dialoogtafel in de Keti-Kotimaand juni. Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’. Stadsgidserij Tilburg organiseert rondom deze Keti-Kotimaand een wandeling die de titel ’Sporen van het koloniaal verleden’ draagt. Deze wandeling is ook door het jaar heen te boeken. Sinds 2022 staat er in de Spoorzone een mooi monument ter herdenking aan het slavernijverleden. 1 juli is de dag waarop de afschaffing van de slavernij officieel wordt herdacht.

Informatie: www.30juni1juli-tilburg.nl

Open Monumentendag

Logo open monumenten dagElk jaar wordt er in Tilburg een Open Monumentendag gehouden waarbij aan de hand van een thema een aantal monumenten te bezoeken is. In deze werkgroep is ook Stadsgidserij Tilburg vertegenwoordigd. Vaak sluiten wij ons aan met een speciale wandeling of fietstocht bij het  gekozen thema. De Open Monumentendag vindt ieder jaar plaats in het tweede (volledige) weekend van september.

Informatie: www.openmonumentendag.nl

Tilburg

Logo TilburgStadsgidserij Tilburg heeft in ruim 25 jaar een enorm netwerk opgebouwd. Zo zijn er  bijvoorbeeld goede contacten met de plaatselijke middenstand waarmee we samenwerken bij onze speciale wandelingen, zoals de Wijnwandeling, Proef de Kade, Smakelijk Dwaalwandeling en de Walking Diners en Walking Lunches. Maar ook buurtverenigingen of activiteitencomités die evenementen willen organiseren komen regelmatig bij ons terecht. Verschillende wijkkranten van Tilburg zorgen er tenslotte voor dat we ook via hun kanalen onze activiteiten onder de aandacht kunnen brengen.