Skip to main content

Verrassend Tilburg!

Geschiedenis

Tilburg kan met recht een laatbloeier worden genoemd. Lange tijd bestond het grondgebied uit driehoekige pleinen omzoomd door eenvoudige boerderijtjes en in het midden de grazende schapen. Pas in 1809 kreeg Tilburg stadsrechten, gevolgd door een station in 1863 en de spoorwegwerkplaats ‘Den Atelier’ in 1870. In dezelfde periode kwam de textielindustrie tot bloei. Vanaf die tijd is Tilburg met een inhaalslag bezig en werkt het zich op tot de zevende stad van het land. Verwacht in Tilburg dus geen middeleeuwse bebouwing. De architectuur die we tegenkomen dateert voornamelijk uit de 2de helft van de 19de eeuw, de tijd dat Tilburg begon te groeien. Maar ook de laatste vijftig jaar ontstonden er nieuwe mogelijkheden in de stad, nadat de textielindustrie het loodje legde en er in de stad allerlei lege plekken ontstonden die opnieuw invulling moesten krijgen. Zo ontstond een mooie mix die zo kenmerkend is voor Tilburg.

Bezoekers

De laatste jaren zien we een enorme boost wat betreft het toerisme en Stadsgidserij Tilburg merkt dat ook. Al enkele jaren lopen we bijna 500 wandelingen per jaar. Deelnemers komen al lang niet meer alleen uit Tilburg, maar vanuit het hele land en ver daarbuiten. Zo zijn er de laatste tijd opvallend veel buitenlandse reserveringen uit traditionele steden zoals Antwerpen, Gent en Brugge. Deelnemers zijn enthousiast als ze zien hoe we in staat zijn ons erfgoed een nieuw leven te geven. Met name de Spoorzone is erg populair. Hier heeft de oude NS-werkplaats ‘Den Atelier’ een complete metamorfose ondergaan met als eyecatcher de grote LocHal, die als de ‘Huiskamer van Tilburg’ aan een tweede leven is begonnen. Maar ook aan de haven, in de binnenstad met het gezellige Dwaalgebied en in het Spoorpark gebeuren prachtige dingen. Dat heeft enerzijds te maken met de ambitieuze plannen van het gemeentebestuur, maar zeker ook met het feit dat er in de stad – in tegenstelling tot een monumentale stad- veranderingen kunnen plaatsvinden. Die ontwikkelingen vallen in de smaak bij de toeristen die Tilburg als ‘anders dan anders’ ervaren.

Bruisend

Daarnaast is Tilburg een stad waar van alles gebeurt op het culturele, recreatieve vlak. De hoeveelheid onderwijsopleidingen (Fonty’s, Avans, Tilburg University) brengt jeugdig elan naar de stad en dat zorgt mede voor een bruisende sfeer waar cultuur op veel podia tot ontwikkeling kan komen. Naast musea, zoals het Textielmuseum, De Pont, het Brabants Natuurmuseum en het Kesselsmuseum zorgen bijvoorbeeld Popcentrum 013, het Spoorpark, de Schouwburg, de Concertzaal, Filmhuis Cinecitta, Theater De Nieuwe Vorst en een aantal kleinere podia voor veel belangstelling. De vele evenementen, waaronder natuurlijk de Tilburgse kermis die in de laatste week van juli als een lint van bijna 5 km dwars door de binnenstad loopt, dragen daar ongetwijfeld een steentje aan bij. En dan boffen we natuurlijk ook nog met onze ligging. Met de Efteling, de Beekse Bergen en de prachtige Brabantse natuurgebieden om de hoek, wordt een bezoek aan de stad nog meer de moeite waard. Kortom, laat ook jij je eens verrassen en kom gezellig naar Tilburg!!!